Med ett stort tack till ...

Svenska Kyrkan   Sjöbo Församling

18/10 - 19/10 2019

Lilla Dokumentärfilmfestivalen firar nu femårsjubileum! Årets festival sträcker sig över dagarna två, fredagen och lördagen den 18 - 19 oktober. Tema är egensinne och rätten till sitt liv.

Tidigare har vi drivit festivalen inom ramen för Flora Filmstudio som vi grundade 2014. För arbetet med filmstudion och festivalen nominerades vi till Ystads Allehandas kulturpris 2017 och samma år fick vi Sjöbo kommuns kulturpris. Denna gång sker den i regi av vår nya förening Sindre Kultur.
Grundtanken är att ha en festival präglad av samtal och reflektion. Allt äger rum på Flora biografteater, Idegatan i Sjöbo. YA har beskrivit den som: "lokala kulturmöten när de är som bäst". Tema för i år är egensinne och rätten till sitt liv.
Fredagen den 18 oktober
19.00 RBG
85-åriga Ruth Bader Ginsburg är domare i högsta domstolen, kvinnorättskämpe och folkets hjälte. Dokumentär gick rakt in på amerikanska biotoppen och följer den legendariska ikonen i livet som ofrivillig superstjärna. Visningen sker i samarbete med Sjöbo kommun. (Julie Cohen/Betsy West USA 2019).
Lördagen den 19 oktober
12.00 Dora på Lammholm
Filmen visar ett år i Dora Silvonens liv. 87 år gammal är hon den enda åretruntboende invånaren på en ö i Åbo skärgård, en ö utan fasta förbindelser. Här lever hon ensam utan bekvämligheter, men en yngre släktning vill att hon ska flytta till fastlandet och ett äldreboende. (Mikaela Weurlander / YLE 2012)
13.00 Lunchuppehåll
Som vanligt serverar vi sopplunch med tillbehör på Flora. Biljett 50kr.
14.00 Vägen till vansinnet
Kent Sidvall, musiker, poet och livskonstnär, men framför allt människa. Vi får följa hans resa när han sjunger sig ur hemlöshet och missbruk - genom musik, återfall, glömda gravar och nya vänskapsband. (Åsa Blanck/Johan Palmgren SvT 2015)
15.00 Öppet publiksamtal
Utifrån filmerna talar vi om människans sårbarhet och styrka, om hur vi hanterar varandra och oss själva. Deltar gör anhörigkonsulent Britt-Marie Dornell och kyrkoherde Erica Lillö. Moderator journalist Anna Gunnert. Samtalet ingår i biljettpriset för filmerna.
16.00 Musik från andra sidan
Dagen avslutas med ett musikaliskt framträdande med huvudpersonen i Vägen till vansinnet, Kent Sidvall. Två meter lång med ett oklanderligt yttre med fluga, finskor och kostym, tar han plats på scen tillsammans med Svante Östblom, bas, och Hans Lundquist, gitarr, med coola jazz- och bluesballader. Kent Sidvall har också kommit ut med en bok om sitt liv som han kommer att läsa högt ur. Det är tragikomiska historier om en udda person, som finner sin väg från botten till ett värdigt liv, som berättas med ett lågmält språk fyllt av understatements.
Ca 17.30 Avslutning
Biljett 50kr / programpunkt / lunch finns att förköpa på Sjöbo församlings expedition på Lilla Norregatan 3, öppettider: må, ti, to, fre 9.30-12.00, samt på Möllans café på Västergatan. Biljetter kan även köpas på plats på Florabiografen under festivaldagarna.


Tidigare arrangemang

Spelmansafton i Bjärsjölagårds församlingshem 2018


Program Lilla Dokumentärfilmfestivalen från 2015 - 2018